Bazen gözlerle ifade edilemez duygular..O zaman kalemin gücü başlar..

DGS Çalışmadan Kazanılır mı? Nasıl Kazanılır?

Kategori: Eğitim ve Kariyer | Mehmet tarafından yazılmıştır. Ayrıca 2.727 kere okundu.

Başarılarınızı birkaç adım öteye taşımak için tamamladığınız önlisans eğitimini lisans eğitimine yükseltmek istiyorsunuz. Mükemmel! Hadi, bu başarıyı nasıl yakalayacağınızı hep birlikte inceleyelim.

Zorlu bir YGS-LYS maratonu sonrası istediğiniz bir önlisans bölümüne yerleşerek, eğitiminizi tamamladınız. Lakin bölümünüzü o kadar çok sevdiniz ki, aynı alan içerisinde daha iyi bir yere gelmek istiyorsunuz. Veya iş olanakları canınızı sıkıyor, daha rahat şartlar altında iş başvurusu yapmak istiyorsunuz. Bu iki farklı sebep de sizin DGS maceranızı başlatmaya fazlasıyla yetecektir.

DGS, Dikey Geçiş Sınavı kelimelerinin kısaltmasıdır. Dikey Geçiş Sınavı sayesinde, tamamladığınız önlisans eğitimi ile uyumlu lisans programına geçebilir, içeriği ve kredisi aynı olan derslerinizi saydırarak 4 yıldan daha kısa süre de mezun olma şansını yakalayabilirsiniz.

Peki DGS’ye nasıl hazırlanır? DGS çalışmadan kazanılır mı?

DGS’nin en kötü özelliği bölüm tercihinizi sınavdan önce yapıyor olmanız. Yani resmi olarak “ben X üniversitesindeki Y bölümüne girmek istiyorum” dedikten sonra sınava giriyor, X üniversitesindeki Y bölümü için gerekli puanı kazanmaya çalışıyorsunuz.

DGS, Türkiye’deki eğitim sistemindeki ALES’ten sonra zaman sıkıntısı en fazla yaşanılan sınavlardan bir tanesi. Bunun sebebini sorgulayacak olduğumuzda ise biten zorlu lise hayatı sonrası başladığınız üniversite hayatındaki rahat sınav programları ve test kitaplarından olan uzaklaşma gerçeği, sizi sınavdaki uzun sorular ile boğuşma konusunda 1-0 geriye atıyor.

Bu yüzden, önlisans eğitimi için ara verdiğiniz test çözme maratonunuza bir nebze olsun geri dönerek, gün içerisinde bol bol test çözmek, eksik olduğunuz konular hakkında video eğitimlerinden veya herhangi bir eğitim kurumundan takviye almak, boş kaldığınız zamanları da kitap okuyarak değerlendirmek, DGS esnasında karşınıza çıkan sorularla çok daha güvenli, kararlı ve hırslı bir şekilde boğuşmanıza olanak sağlayacaktır.

DGS adaylarının yaptığı en büyük hatalardan bir tanesi ise, tamamladıkları önlisans eğitimi sonrası ailelerinin söylediği “ya sen bunu 4 yıla tamamlasan?” gibi tavsiyelerden kurtulmak için sınava giriyor olmalarıdır. Eğer ki siz istemezseniz, siz hayal etmezseniz, DGS başarısını da hiçbir şekilde göremez ve yaşayamazsınız.

Kendi hayallerinizde yer ediyorsa, önemli ölçüde vakit ayırarak hayalinizdeki lisans bölümüne yerleşip, önlisans eğitiminizi lisans eğitimi olarak tamamlayabilirsiniz.

26 yaşındayım. 2011 yılında kurduğum geyik.com.tr adresinin kurucusu ve yazarıyım. Ayrıca reklamcılık ile ilgili sağlam birikime sahibim.
EtiCanlar:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.