Lisede iki sene okul başkanlığı yaptığım için alt yaş gruplarından oldukça fazla tanıdığım bulunmakta. Birçoğunun bu sene YGS/LYS telaşı olduğundan; konuşma fırsatı buldukça, büyük bir merakla sordukları soruları cevaplamak durumunda kalıyorum. Özel bir üniversitede okuduğum için de, haliyle soruların büyük bir bölümü bu alanda oluyor. Ben de bu sorulardan ve cevaplarından oluşan bir yazı yazarak, genel manada bir cevap vermek istedim. Bakalım özel üniversitede okumak sanıldığı gibi bir şey miymiş?
Şimdi ben burada ne desem yanlış olur. Zira bizim okulda kesinlikle olmamasına rağmen bir başka vakıf üniversitesinde bu tip durumlar yaşanabilir. O yüzden bu soruya net bir cevap vermemekle birlikte; bizim üniversitede yok, hiçbir üniversitede de yoktur tahminim demek istiyorum.
Oluyor tabi. Mesela bu soruyu çok gereksiz buluyorum ve çok sık sorulmakta. Özel üniversite sonuçta tabii ki durumu çok çok iyi olanlar da, özel son model arabasıyla gelenler de olacak. Eğer vakıf üniversitesine geliyorsanız bu tip durumlara alışmanız lazım. Artık ilkokul ve lisedeki gibi “herkes eşit” politikasını bütünüyle göremeyeceksiniz, o işi unutun.
Okuluna göre değişir bu sorunun cevabı. Mesela bizim üniversitenin kampüsü bu sene yeni yapıldı ve bence bir vakıf üniversitesine göre hiç de fena değil. Kampüs hayatını yaşamak tamamen sizde biten bir durum. Zira ders saatleri haricinde oturur kampüste vakit geçirirseniz haliyle kampüs hayatını da güzel bir şekilde yaşamış olursunuz.
Vakıf üniversitesi deyince aklınızda nasıl bir yer canlanıyor bilmiyorum ama hiçbir şey sandığınız gibi değil. Devlet üniversiteleri ile vakıf üniversiteleri arasında karı kız ortamı açısından ne gibi bir farklılık olabilir Allah aşkına? Güzel kızları bonservisiyle vakıf üniversitelerine transfer ediyorlar falan mı sanıyorsunuz? Eğer öyle sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Kampüste hayal ettiğiniz gibi Adriana Lima’lar, Kate Upton’lar dolaşmıyor yani. Bir Blue Mouintain State ortamı beklemeyin vakıf üniversitelerinden.
Okula ve okulun sahip olduğu akademik kadroya göre değişir bu sorunun cevabı. Lakin zorluk bakımından bir devlet üniversitesinden daha kolay olduğunu söyleyebilirim. Hani “daha fazla para alabilmek için sınıfta bırakırlar mı?” tarzında saçma sapan komplo teorilerine gerek yok (yapan üniversite olduğunu zannetmiyorum).
Her vakıf üniversitesinin bu konuda farklı kuralları bulunmaktadır. Fakat genelde yüz kızartıcı bir suç işlemediğiniz taktirde kolay kolay bursunuz yanmayacaktır.
Para fazla olduğu için haliyle bir devlet üniversitesine göre daha gelişmiş ve güzel. Bu konuda sıkıntınız olmasın.
Tuzlu, pahalı, kapı gibi! Bir devlet üniversitesinde 5-10 Türk Lirasına iki öğün yemek yerken biz de sadece 20 Türk Lirasına bir öğün karnını doyurabilirsin (o da doyarsan).
Salağı da var çok akıllısı da. İlkokul ve lisede de öyle değil miydi? Bence öyleydi. Her çeşit insan bulabilirsin vakıf üniversitelerinde.
Tekrar tekrar belirtiyorum ki; istisnasız her sorunun cevabı üniversiteden üniversiteye göre değişiklik gösterebilmektedir. Ben, benim de okumakta olduğum Nişantaşı Üniversitesi (Sadabad Kampüsü)‘nde gördüğüm, tecrübe edindiğim şekilde cevapladım soruları.
Aşağıda bulunan yorum bölümünden merak ettiğiniz farklı sorular varsa sorabilirsiniz.
Özel üniversitede okuyup okumamayı tekrar düşüneceğim. Teşekkür ederim.
Özel üniversite yerine devlet üniversitesi kazanmayı tercih etmek daha iyi olur sanırım bana göre özelde iyi bir dostluk ortamı kurulabileceğine inanmıyorum
Bence özel üniversite ve devlet üniversitesi arasındaki tek park ücrettir. Kalanında herhangi bir değişiklik olduğunu düşünmüyorum.
Devlet ile Özel üniversite arasında fark olduğunu düşünmüyorum. Devlet üniversitesinde en azından kafanıza göre arkadaş bulmak daha kolay olur.
Özel üniversite ile devlet arasında muhteşem bir fiyat farkı var, başka bir farkı yok, üniversite seçimini tekrar gözden geçireceğim teşekkürler hocam
bende kıbrısta özel üniversitede okuyorum kafamdaki tek sorun mezun olunca iş bulmamı etkileyen bir faktör mü olacak özel üniversiteler
Aslında sorulması gereken soru özel üniversitede okunmalı mı yoksa devlette mi okunmalı? yerine hangi özel üniversitede okunmalı gibi bir soru sorulmalı. Bu saydıklarınız klişeleşmiş başlıkların zerresini Bilkent ve Koç’ta bulamazken. nişantaşı üniversitesi gibi burslarının Cola kapaklarından çıktığı okullarda bu ayrımları ne yazık ki bulabilirsiniz.
2 kuzenimde yurtdışında oku, şu kadarını söyliyim özel üniversitede okumak demek = para demek. Para yoksa imlkansız arkadaşlar isterseniz burslu gidin farketmez.
Sadece avantajları ile değil dezavantajları ile Özel üniversite de okumayı değerlendirdiğiniz öncelikle teşekkür ederim. Çünkü özel üniversitelerde okuyanlar sadece avantajlarından bahsediyor ve bizi doğrudan etkiliyor. Fakat işin içine girdiğimizde her şeyin toz pembe olmadığını anlıyoruz fakat iş işten geçmiş oluyor.
Eğer kaliteli bir eğitim almak ve geleceğinizi bir nebze olsun garantilemek için gereken özel üniversite bütçesini verip özel üniversitede okumak mantıklı.
Çok güzel bir yazı olmuş teşekkür ederim
Ben Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Mezunuyum. Şartlarımız öyle ahım şahım değildi. Ama şunu öğrendik, en kötü şartlarda en iyisini yapmak, bunu özel üniversitede parasıyla dahi öğrenemezsiniz..
Özel üniversitede okumanın avantajları gerçekten çok fazla. Önemli olan sizin gerçekten eğitime verdiğiniz öneme bağlı. Devlet üniversitelerinde bulamadığınız eğitimi ve gerçekten bilgili hocaları bulabilirsiniz. Onlar size bir şey katmak istediğinizde eğer siz ilgilenmezseniz özel üniversite okumanın diğer üniversitelerden bir farkı kalmayacaktır. O yüzden her zaman kişinin kendisine verdiği eğitim öneminde bitiyor.
Özel üniversitenin akademik kadrosu iyi olduğu sürece özel üniversite avantajlı. Fakat eğer devlet üniversitelerindeki gibi akademik kadrosu varsa özel üniversite okumanın hiçbir farkı olmayacaktır. O yüzden özel üniversiteyi sırf ismi için değil akademik kadrosunun hangi başarılı insanlar tarafından oluştuğuna dikkat edilmeli ve ona göre üniversite seçilmeli.
Herkes özel üniversiteye gidip gerçekten layiğiyla eğitim almak yerine çevresindeki bir çok gereksiz şeylere değer veriyor. Ve özel üniversite okumanın avantajlarından yararlanamıyor. Bu durumda özel üniversite ve normal devlet üniversitelerinin arasındaki farkı anlayamıyorlar. Çünkü eğitime değer vermiyorlar.
Zamanında gitmeyi düşünüyordum ama o dediğiniz para almak için bırakıyorlar sözlerini çok duydum. O yüzden kendime güvenip gidemedim. Şimdi devlet üniversitesinde okuyorum ancak buradakiler de bırakıyor 🙂 Neyse ki para ödemiyoruz.
Yıllarca herkes tarafından şu konuda korkutuldum “paralı okulda tüm öğretmenler para almak için bile bile dersten bırakıyorlar” bu yalanı sürekli duydum. Fakat 3. yılıma girdim ve bu zamana kadar para almak için bırakan bir hoca görmedim. He tabi ki bırakanlar var fakat hocayla herkes zıtlaşmaya çalışıyor. Çünkü bir çok egolu “öğrenci” paranı ben veriyorum diye öğretmene hava yaptıkları için hocalarda hava yapanları sınıfta bırakıyor. En doğrusunu yapıyorlar. Çünkü parasıyla herşeyi satın alabileceğini zanneden çok zihniyet var.