Nereye gitsem, hangi yoldan gitsem, hangi arabayı alsam, hangi evde otursam, hangi elbiseyi alsam, hangi, hangi, hangi?… Böyle sorular bazı insanların kafasını kurcalar hep. Bu insanlar, iki arada bir derede kalan insanlardır. Yani “kararsız” insanlardır. Ne yapacaklarına bir türlü karar veremezler.
Hayatında mutlu olamayan insanlar varsa bu tür insanlardır. Durun size kararsız kalmakla ilgili çok güzel bir hikaye anlatayım: Kararsızlığıyla ün yapmış bir paşa vardı. Öyle karasızdı ki bir iş yapacak olsa şöyle mi yapsam böyle mi yapsam, bir yere gidecek olsa şuradan mı gitsem buradan mı gitsem diye düşünene kadar saatler geçerdi. Bir gün bu paşa bir köşk yaptırmak ister. Ve devrin en ünlü mimarını çağırarak “Bana güzel bir köşk yapacaksın, ben de seni memnun edeceğim.” dedi. Paşanın huyunu bilen mimar, “Başüstüne paşam ama bir şartım var. Köşk tamam oluncaya kadar siz hiç gelmeyeceksiniz, ben de size fevkalade bir köşk yapacağım.” Paşa çok kızdı ve “Ne münasebet! Kendi köşküme niçin gelmeyecekmişim?” deyince mimar, “Paşam, sebebi şu: Siz gelirseniz işe karışır; oraya değil buraya, öyle değil böyle yap vesaire şeyler söyler, işi uzatırsanız. Sonra köşk kıyamete kadar bitmez!” deyince paşa razı olur ve gider.
Aradan aylar geçer, köşk tamamlanır. Mimar, paşaya haber gönderir. Paşa gelir, gerçekten de güzel bir köşk olmuştur. İçini gezmeye başlayınca paşanın keyfi kaçar ve mimara bağırır. “Mimar efendi, mimar efendi! Böyle koskoca iki katlı köşkte sadece bir tane tuvalet olur mu? Niçin fazla yapmadın?” Mimar, sakin sakin cevap verir. “Aman paşam! Vallahi sizi düşündüm… Eğer iki veya daha fazla tuvalet yapsaydım,ihtiyacınız geldiği zaman ona mı gitsem, buna mı gitsem diye karar verene kadar iş işten geçerdi!”
Kararsızlık, bizi her türlü olumsuzluğa götürebilir. Onun için siz siz olun kararsız kalmayın. Unutmayın ki “En kötü karar, kararsızlıktan daha iyidir.”
Makale Yazarı: Muammer Karabıçak
Kararsızlık her gün karşımıza birden fazla kere çıkan ve genelde kotu karar verdiğimiz durumlardır. İsmini hatırlamadığım bir felsefeci en kotu karar kararsızlıktan iyidir demişti ondan yırtıyoruz sanırım 🙂